Wady i zalety blatów kuchennych z marmuru

Bardzo wiele zakładów kamieniarskich sprzedaje tylko i wyłącznie granitowe blaty kuchenne. Klienci, którzy nie znają rynku kamienia naturalnego przystają na propozycjach, które są prezentowane w ofercie danego zakładu kamieniarskiego.

Na temat blatów kuchennych wykonanych z marmuru, zdania są podzielone. Często słyszy się o negatywnych opiniach marmuru w kuchni.
Blaty z kamienia naturalnego są wizytówką kuchni. Charakterystyczną cechą marmuru jest piękne użylenie oraz kolor , który dla większości osób jest ich najważniejszą ozdobą. Jasna barwa marmur Calacatta, Carrara czy Bianco Neve idealnie łącza się z większością kuchennych aranżacji. Ze powodów praktycznych wielu znawców odradza ten kamień w kuchni, tłumacząc, że to nie jego miejsce, a inny kamień naturalny, jakim granit. Granit faktycznie ma bardzo dobre właściwości fizyczne i mechaniczne, które czynią z niego najlepszym materiałem na blaty kuchenne. Porównując granit z resztą kamieni i innych tworzyw – reszta przegrywa w zawodach.

Marmur jako materiał na blaty


Marmur jest materiałem, gdzie łatwo można pozostawić plamę przez jego dużą nasiąkliwość. Porównując marmur do granitu czy piaskowców, ma bardzo dużą chłonność płynów przez co powstawanie plam i przebarwień nie jest niespodzianką. Generalnie nie proponujemy marmuru dla naszym klientom dla blatów kuchennych, gdzie może wystąpić kontakt z kawą, winem i innymi cieczami o kwaśnym odczynie, które mogą wniknąć w jego powierzchnię i doprowadzić to trwałych przebarwień. Jest jednak sposób by tego uniknąć po warunkiem regularnej impregnacji wysokiej jakości impregnatem do kamienia naturalnego, który jest hydrofobowy i zmniejszy ryzyko wystąpienia przebarwień.

Ważne zalecenia dla marmurów

Bardzo ważną sprawą jest by osoby posiadające marmurowy blat w kuchni i łazience, bardzo szybko wycierały plamy, które wystąpiły na ich powierzchni. Płyny mogą szybko wsiąknąć w strukturę blatu, dlatego czas odgrywa tu znaczącą rolę. Czasami może być za późno by usunąć plamę domowymi sposobami i często do takich historii jesteśmy wzywani by usunąć plamy na blacie, najczęściej kuchennym. Następną rzeczą jest rodzaj cieczy, który został wylany na blat, każdy z typów w inny sposób oddziaływuje na marmur i to jest uwaga, która w jakiś sposób pociesza posiadaczy marmurowych blatów. Bardzo ważny wniosek z powyższego płynie. Żeby uniknąć plam, należy regularnie impregnować blat kuchenny z marmuru, a rozlane ciecze w miarę możliwości szybko wycierać z powierzchni kamienia. Kwaśne odczyny należy pamiętać, że agresywnie wpływają na powierzchnię kamienia, jak na przykład sok z kapusty czy ogórków i mogą w dużym stopniu uszkodzić powierzchnię wierzchnią – polerowaną i doprowadzić do jej zmatowienia. Kalcyt zawarty w marmurze, powoduje, że ten kamień należy do miękkich surowców i jest podatny na zarysowania. Zatem należy uważać z ostrymi narzędziami i ciężkimi garnkami. Rozwiązaniem zawsze są podkładki z granitu, które uratują powierzchnię marmuru w każdej sytuacji.