Granit jest kamieniem najbardziej odpornym na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne na świecie.  Dzięki swoim właściwościom zachowuje swój estetyczny i wiecznie piękny wygląd. Granit jest najczęściej wykorzystywanym kamieniem w budownictwie. Pierwsza impregnacja blatu wykonywana jest na końcu w etapie produkcji. Kolejną czynność impregnacji powinno wykonywać się po montażu blatów kuchennych. Jeżeli blat granitowy nie jest zaimpregnowany, jest bardzo łatwy i widoczne są plamy przez różnego rodzaju tłuste lub oleiste środki, a także w wyniku kontaktu z materiałami korodującymi ulega przebarwieniom. Dla długotrwałego efektu i funkcjonalności blatów kuchennych, wykonanych z granitu, należy systematycznie utrzymywać je w czystości. Zabronione jest używanie ostrych narzędzi do usuwania ciężkich zabrudzeń. Jeżeli występują zabrudzenia, należy zmywać blat kuchenny miękką gąbką i wodą oraz należy pamiętać by nie szorować powierzchni blatu. Przy zachowaniu powyższych zasad, przed długi czas blat zostanie piękny oraz estetyczny. Należy również uważać, by na blatach kuchennych nie zalegały przez dłuższy czas nie zalegały ciecze o kwaśnych odczynie, czyli sok lub ocet. Powierzchnia może zmienić swoje właściwości i w miejscach zalegania może stać się matowa oraz będzie wymagała ponownego polerowania. 
Pielęgnacja blatu kuchennego jest niezwykle ważna ze względu na funkcję, jaką pełni on w naszym domu. Doskonałym wyborem są granitowe blaty, gdyż granit jako kamień naturalny nie zawiera żadnych sztucznych elementów w swojej strukturze. 
Nasz zakład kamieniarski, zaraz po montażu blatu u Państwa w domu, zaimpregnuje odpowiednio powierzchnię i mikroszczeliny zostaną zasklepione na powierzchni kamienia. Dzięki impregnacji utworzy się warstwa ochronna, która ochroni wnikaniu tłuszczu trudnego do usunięcia. Uczulamy naszych klientów, by pamiętać o regularnym impregnowaniu blatu. Proces impregnacji należy wykonać raz do roku.
Konserwacja blatu granitowego jest bardzo łatwa, jeżeli pamięta się o podstawowych zasadach z tym związanych:
• Trzeba pamiętać by unikać agresywnych środków czyszczących, które zawierają kwasy, w tym kwas: fosforowy, cytrynowy, mrówkowy, octowy a także kwas solny. Jeżeli zostanie użyty agresywny środek czyszczący w powierzchni granitowego czy marmurowego blatu, powierzchnia zmatowieje i przestaje błyszczeć.
• Nie wolno używać wybielaczy, które zawierają chlorki sodu i powodują niekorzystne zmiany kolorystyczne. Dotyczy to przede wszystkim blatów marmurowych.
• Można używać wysokiej klasy płyny do mycia naczyń. Śladowa ilość płynu do mycia naczyń na gorącym blacie może postawić po sobie trwałe odbarwienie.
• Dla marmurowych blatów najbezpieczniejsza jest woda, jednak należy, by nie była ona destylowana ani mineralna, ponieważ mineralna może pozostawić po sobie plamy
• Neutralne produkty dla marmurów to te, których pH wynosi 7. Jest to bardzo ważne, gdyż środki o pH 5,5 mogą na zawsze uszkodzić powierzchnię kamienia
• Środki, które zawierają oleje sylikonowe, są płynami do mycia szyb lub do pielęgnacji mebli i należy ich unikać. Mogą pozostawić po sobie nieprzyjemne smugi trudne do usunięcia
• Środkami do czyszczenia pieców są skuteczne tylko dla pieców i ich agresywne działanie może trwale zniszczyć powłokę kamienia
• Blaty kuchenne granitowe i marmurowe nie lubią również substancji jak: benzyna, zmywacz do paznokci, ponieważ mogą trwale zniszczyć powierzchnię kamienia
W celu skutecznej pielęgnacji blatów kuchennych granitowych czy blatów marmurowych należy korzystać wyłącznie z chemii specjalnie do tego przeznaczonej. Na rynku kamieniarskim jest bardzo dużo środków, które stworzone są specjalnie z myślą o użytkownikach powierzchni granitowych i marmurowych.